Tuesday, December 22

Mengenang kisah lalu..

Bila dah sorang2 kat rumah ni tak tahu nak buat apa... Terdetik hati nak tengok album lama lak lepas baca blog kak hana ni.. Hahaha.. Selak2 album tersenyum sendiri... Comel gak aku kecik2 dulu ea? (tu dia mood perasan da timbul). Masa kecik2 dulu hidup best ja.. Tak payah fikir apa2... Bangun mak suapkan makan, Mandi pun mak tolong mandikan, berak mak basuhkan (opss), nak jalan2 pun abah bawakan.. Ohhh....


Photobucket
(comel kan aku masa kecik2? hahaha!)


Masa kecik2 memang best... Almaklum lah, aku anak sulung, tambahan pula bapa angkat aku pun anak sulung dalam keluarganya. So, priority untuk aku kira lebih sikit la dari yang lain.. Tambah plak aku ni kan cucu nenek.. hehehehe...



Photobucket
(tgok la berapa banyak mainan aku.. ni baru 1/4 darinya)

Dulu2 satu family happening giler bila raya... semua orang mesti balik rumah nenek dengan atuk sebelum malam raya. Malam2 raya confirm aku dengan sepupu aku main bunga api.. Bunga api paling banyak mesti la bunga api aku.. hahaha! Tapi aku share gak ngan sepupu2 aku..

Photobucket


Photobucket
(aku duduk atas pangkuan nenek.. pakai baju merah.. nyehehe)

Bila umur aku 9 tahun, aku dapat adik baru.. Aku yang bagi nama.. kitaorang panggil Hazi jew.. Comel, tapi nakal mengalahkan lelaki la pulak.. Perangai dia.. kalo boleh aku rasa nak geget ja!

Photobucket
(ni gambar dia masa baru nak belajar berjalan)


Photobucket
(ni plak gambar dia sekarang!)

Sekarang dah tak sama macam dulu.. entah kenapa.. Raya mana ade berkumpul kat rumah nenek lagi. Sepupu jarang jumpa... Masa sekarang banyak habis dengan kawan.. Family da tak macam dulu... Aku sedih la... Pastu datang sorang mamat ni.. Dia buat macam hidup aku kembali bermakna...

Photobucket

Tapi malangnya, kami dah pisah.. Semua sebab salah aku.. Kalau la aku ingat nak cas h/p hari tu kan.. mesti takkan jadi mcm ni... Aku sayang dia, tapi dia nak kami seperate.. Walaupun sekarang aku masih rindu dia, aku kena lepaskan juga.. Ye la kan, kalau tu boleh buat dia lebih happy, why not?

Photobucket
(Pic ni aku ambil masa masih couple ngan dia... nama dia, aku tulis kan tangan.. kalo korang nampak la)

So sekarang, aku kena teruskan hidup ni la demi adik aku dengan kawan2 aku.. Kesian adik aku, dari kecil dah kena belajar hidup berdikari. Dia bukan rapat sangat pun dengan mama. Entah kenapa, aku pun tak tau.. Sekarang akulah abang dia, akulah kakak dia. Dia gaduh dia mengadu dengan aku. Dia ada bf pun dia bgtahu aku.. hahaha!

Photobucket

Aku harap dia hargai apa yg aku buat untuk dia slama ni. Aku marah dia, aku pukul dia pun ada alasan.. Aku tak mahu adik aku jadi biadap kat orang. Aku sayang sangat kat adik aku yang sorang ni.. Apapun jadi kat family ni, walau berantakan sekalipun, aku taknak pisah ngan adik aku. Titik!

Photobucket
(ponteng sekolah *tolong jgn tiru apa yg adik aku buat*)

Walaupun sekarang aku tinggal kat hostel (sebab tu nama aku budak hostel), aku tetap akan g jumpa adik aku bila aku free... Hidup kat hostel ni pun bukannya senang... Penuh dengan gosip dan tikaman dari belakang.. chewah...

Photobucket
(budak2 room mate masa semester 3.. Giler ah banyak!)


Photobucket
(nih plak gambar kawan aku yang sama sekolah menengah)

Kawan aku banyak tapi takda simpan koleksi gambar la pulak.. haha... yang berdua ni selalu bermalam kat rumah aku. Comel sangat sebab bila dengan aku diaorang manja giler.. hahaha! Sebab tu aku sayang diaorang.. Biasa la, kalau dah title kawan aku memang aku protect la.. Jangan berani kacau kawan aku, kalau dia dah sampai tahap mengadu dengan aku, maksudnya orang yang kena adu tu dalam posisi bahaya dan kemungkinan kena penampar laju2 adalah 99%.

P/s       : Sudah!! Terlebih panjang lak entry.. Ingat nak buat pendek ja.. Huhuhu...
P/s Lagi: Ni kisah hidup aku dan family angkat aku..huhu.. Aku ni anak angkat tau =(
P/s Ohh: Asal aku rajin lak nak cakap pasal family aku ek hari ni? hahaha! Depress kot =P
P/s ke4: Sorry picture kabur... scanner rosak siot!

6 orang pengomen setia:

whitedaisy said...

huhuh...bgus nye kamu syg adik kamu gile....

jga dia lek lok ye...dia pon mesti syg awk...

++***hana zaty**++ said...

kmooo~~~

rindu family ea??

ngeeeee~~~

Budak Hostel said...

@ whitedaisy
saya mmg syg giler kat dia..
tp sye xpandai show kat dia.. dia slalu ckp kakak garang ==''

@ hana zaty
yer.. sy rindu family sy yang dulu...
dulu kitaorang bahagia... =(

Decorater [MisS N] said...

comeynye adik die....
kim salam syg kat die ek...

mesti best ade adik kan.......

rindu ex ek??be tough...be strong ya...

★Dakjaat™ ☆ said...

wakakakaka.. aku confuse sangat2... mana satu gambar ko sebenarnya ni? hahahaha!

Budak Hostel said...

@ Miss N
yer.. nanti saya sampaikan..
ada adik best.. tp tanggungjawab berat..
P/s: mmg sy rindu ex saya wuwuwu..

@ Dakjaat
memang jahat la budak ni ==''
gambar sebenarnya tgok kat fb.. xkenal gak aku geget ko =p

 
C-MaH BamBam Blogger Template by Ipietoon Blogger Template