Wednesday, January 20

Must READ : THE TRUTH ABOUT SARAWAK!

Ok la kawan-kawan semua, hari ni kita tak cakap english ya, mood aku kurang baik... Hari ni just nak share kebenaran pasal sarawak. Dan hari ini kita akan menjawab beberapa soalan dari segelintir orang tentang sarawak. Soalan yang sering diajukan:

Soalan pertama: Orang sarawak tinggal atas pokok?
Jawapan kami : Ya, kami tinggal atas pokok.


Photobucket
Cantik tak pokok kami? cantik kan?



Soalan kedua: Orang sarawak pandai masak tak?
Jawapan kami: Tak, kami tak pandai masak!


Photobucket
Umai! Paling sedap antara makanan2 lain! Yang ni diperbuat dari ikan mentah tau..

Photobucket
Ni namanya mee kolok.. Mee kolok ni kita x masak, kita makan mentah je.. =)

Photobucket
Ni pulak laksa Sarawak... ni pun kita orang tak masak, kita orang makan mentah camtu je.. kan kami xpandai masak? Jangan makan ni tau, kami je leh makan...


Soalan Ketiga: Orang sarawak pandai bahasa melayu?
Jawapan kami: Dahtu, ko tengok aku blogging ni pakai bahasa apa? Jepun?


Soalan keempat: Orang sarawak tinggal dalam hutan kan?
Jawapan kami: YA! Kami memang tinggal di hutan...

Photobucket
Ni kawasan tepi sungai.. hijau tu... memang sah kami tinggal kat hutan..

Photobucket
Miri... ish ishh...


Soalan kelima: Pergi la kat negeri kami, banyak tempat best tau..
Jawapan kami: Tempat kami xbest! Jangan g sini tau?

Photobucket
Our MUSEUM SARAWAK!

Photobucket
Gua Mulu! Nice cave ever!

Photobucket
Salah satu jambatan gantung!

Photobucket
Bako National Park...

Photobucket
Orang kuat kampung saya! yeah!


Soalan keenam: Kuching tu macam mana rupa dia ek? Mesti kecil kan?
Jawapan kami: Ya, kuching kecik sangat!!

Photobucket
Ni la kuching.. KECIKNYA!


Soalan ketujuh: Ada orang melayu tak kat sarawak?
Jawapan kami: BAPAK ANGKAT AKU MELAYU LOL!


Soalan kelapan: Kalau ke sarawak nak naik apa ya? Ada bot pergi sarawak tak dari sini?
Jawapan kami: Tak la, kalau nak pergi sarawak ko kena berenang.

Photobucket
KUCHING INTERNATIONAL AIRPORT!

Photobucket
MIRI INTERNATIONAL AIRPORT!


******* STOP ********

AKU MALAS NAK UPLOAD BANYAK SANGAT GAMBAR....

OK la, aku nak buat satu statement..

Sarawak besar dan hijau, 2/3 dari negeri ni diliputi hutan. Hutan yang banyak memberi 1001 rezeki kepada kami. Sumber petroleum yang terdapat di sarawak, hasilnya kebanyakkan dibahagikan ke seluruh Malaysia. Saya bertuah lahir di sarawak dan bertuah juga apabila negeri saya bergabung bersama Malaya untuk membentuk sebuah negara yang diberi nama Malaysia... Tapi mengapakah ada orang membuat begini kepada kami??

Photobucket

STATEMENT MAK CIK HANI DAN PAK CIK SAMAD!

Photobucket
Photobucket


Hina sangat ka kami? Nak kata kami menumpang, ini memang negeri kami, tanah tumpah darah kami. Kami lahir disini, membesar disini, belajar disini. Mengenal dunia, mengenal diri juga disini, dinegeri ini. Tapi kenapa kami dilayan sebegini rupa? Nama Sarawak yang kami agung dan cintai dihina sebegini. Kenapa? Kenapa harus libatkan negeri? Kami menyusahkan kamu semua ka? Sila jawab saya....

Uhh, harap pihak berkuasa memandang serius perkara ini. In melibatkan isu negeri dah, bukan lagi isu personal... Saya sebagai warga sarawak amat terhuris dengan ayat-ayat Hani dan Samad.

P/S: JANGAN SAMAN SAYA! SAYA STUDENT LAGI, BELUM KERJA!

peace no war! *wink* Photobucket

** edited 20/January/2010 11:03 PM

175 orang pengomen setia:

Amalina E Azmi said...

god job la dear...mun nya mok anok swak, nangga lok rupa swak tk gney...n mun nya mok anok org skalipun, jgn la libatkan SELURUH PENDUDUK SARAWAK. org innocent pon kenak wak...apakah x pande pk cdak ya..hm...

Anonymous said...

heehe..common things org cnun tanyak..sapa lah nok bodo sbnrnya..cdak xtauk ka kt dh ulang alik nait belon pun mok gi cnun..if kt,as srwkians know dat xsuma org smnjg sekolot cdak..sampei pikir kt duduk ats pokok..then y did dat girl generalize nok suma ompuan swk kdk ya?mak mentuanya tek bkn org swk?i heard dat husbandnya org swk??

hard_die said...

leput tetaq..

Anonymous said...

besss aku sokong gilak2 blog tok sak nya bukak mata besa2 mun sikpat bukak lak ku ngorek sak jak mun atang swk kat ne a tempat bes huh..crik la kau kata nya utan lak ada gik muka nya nak alah dtg swk

kak kuntum said...

wow so sacarstic...good job i like it so much !!!
keep it up dear... luv sarawak ! the place like no other...

Anonymous said...

hhahahaha...idup sarawak...

Anonymous said...

good job :))

Anonymous said...

salam...
gud job. hope blog ini dapat membuka mata & minda mereka yg bfikiran tsangatlah maha cetek.
kenapa perlu ada sifat2 "kenegerian". lain org, lain la karenah. tolonglah bila marah or x suka dgn sumone jgnlah truz nak blame sluruh negeri tmpt asal org 2 pula. org nama mohd samad kat atas 2 mental ka? yg hani 2 pulak knpala jd org tp x berakal. even saya bukan org swak pun jd geram tgk ayat korg mcm 2. tolonglah, buka mata..buka hati dan fikiran.

Anonymous said...

wah...nang maju la sarawak tok..aku sndrk terpegun.lebih2 gk pemandang malam pic ya..fuh..bangga jadi anak sarawak tok...we all sarawakian akan sokong anda...peace!

Anonymous said...

beb,lupak tak uplod pic umai tek.k tambah ya.ya ngn best ya beb..mek sokng ktk!! edup sarawak!! muwaaahhhh ^^

Anonymous said...

his! dak nya ya.ck da tanah mcm ktk ctok.ya lh dak nya dak ya.buduk bah.ck pa geng aku sukong ko.love sarawak!

sarahsharina said...

rilex my dear. dorang ni xde kje len asek nk kutuk org je. some ppl cant live tanpe menjatuh kn maruah org len. dun wori oke. bukan ka sarawak itu part of malaysia????

khairul onggon said...

nang paloi org nama samad ya.. paloi bin tuyuk..

Anonymous said...

I Support Sarawakian Coz' Org Sabah Pun Slalu Kena Mcm Tu...Come On Sarawakian.If This Hal Msh Lg Beterusan..Y Not U All Wat Report Polis Yg @org Tu Membuat Penghinaan Terhadap Negeri Sarawak.Try Rujuk Bnda Ni Dgn Org Yg Mahir Dlm Sistem Perundangan.

Nieyl said...

I Support Sarawakian Coz' Org Sabah Pun Slalu Kena Mcm Tu...Come On Sarawakian.If This Hal Msh Lg Beterusan..Y Not U All Wat Report Polis Yg @org Tu Membuat Penghinaan Terhadap Negeri Sarawak.Try Rujuk Bnda Ni Dgn Org Yg Mahir Dlm Sistem Perundangan.

mimi dyana said...

tak sangka ade lg yg fikiran cetek macam tu ea..

Anonymous said...

i aso cum form sarawak. now at semenanjung. x suka sangat perangai sini yang pandang rendah terhadap orang sarawak. i pround to be sarawakian n i love sarawak

Anonymous said...

Good job dear

Budak Hostel said...

Ok kawan2.. dah upload satu gambar ekstra... ya umai la! meleleh air liur ku aih... huhuhu

maisyara pot! pot! said...

yg pasal gurl nama hani tu.. entah apa mslah beliau... jgn slhkn owg serawak 100% seyh.. slh pmpuan uh.. sengal jep la!!! nk kutuk org jgn babitkn nama negeri.. haish.. dh besar pnjang dh kawen pown prangai ngalah budak2.. sengal!

Anonymous said...

yarabi,..terliur nangga gambar makanan esh.... best best..'

what ever it is... that girl HT and that samad boy is two rotten eggs..

b2arthal said...

Pernah dengar soala ni? "First time ke datang Malaysia?" Haha.. I don't want to blame the teacher, but, what did they learn in school.. Yang ni macam dah blajar tym skola rendah kan? Haha.. luculah orang sebelah laut tu tau.. We the Borneoan should be proud of ourself. By the way, we are important, just remember that. We are the 2/3 of Malaysia. (I guess I'm too patriotic)

Cheers everyone.

Anonymous said...

the best blog ever......i really hope cdak ambik tauk hal tok.jgn jk tutup sebelah mata memandang kn swk kena hina...thats all i can say

Anonymous said...

haha... Sarawak aman bah...udara lebih bersih.the cities only got mild traffic jam. makanan pun x banyak kolesterol.lets visit sarawak, see it for yourself! Sarawakians are the best English speakers in Malaysia. Believe it or not,even the tuai rumah and some old folks of the longhouses can speak English very well.

JeM said...

Sapa laki ya...sik puas ati kali bunyi terhutan hutan apa jak ada di kl ya maksiat jak banyak dadah banyak hiv pun banyak juak

Anonymous said...

Syioooo deyh.... nang bez.. bena jwak gik... ya kita org swk tok sihat2.. mkn nak mantak2... (msk bsamamu gk kita lak.. bnyk dr org smnnjung cdak bsamamu d sarawak bha.. msk lam tv gik ya... ) lawan kan ayat tok... faham2 je la labu... btw, we all sarawakian xpnah hina negeri org n sokong pa yg blogger tok polah...

Anonymous said...

siapa paling bnyk masuk bsamamu ka??? cdak blah ne ka??? haiya.. bak kata org semenanjung, LU PIKIR LAH SENDIRI!!! semiskin2 org sarawak gik da usaha eyh.. xda nk mintak bantuan sampe masuk tv... adoh2....

Anonymous said...

kenak bila time cam tok xda ambik tindakan tp bila kes xda kaitan dgn pkauman @ pghinaan bkn main gik dsiar n dheboh..tok maruah org sarawak sia ctok djaja n d hina..pa kes?

Anonymous said...

a very good job..
tpegun ku ngga pic2 ya wpun ku da pegi cya...
ku owg miri n owg kuching..
so proud 2 b sarawakian..
ku sokong ilak2 hal tok d mbak ke pihak atasan ats dsr kenegerian.
biar 1 srwak bpuas ati..
hrp cdak 2 ya mntak maaf kat owg2 srwak..
sebab sorg owg sarawak polah hal ngan cdak,1 negeri plak cdak ya kutok..
x adil ba..
harap kes tok setel cara damai n xda gik isu kenegerian x kira negeri ney pown..
kata 1 malaysia????
kan3???

Anonymous said...

gud job.... iboh tkut.. perli jak abis2,,
mun x knk minyak kta,xda cdak ya maju bah..

Anonymous said...

X~CoN : SARAWAK mUsT BuIlD A nEw WoRlD,a FaR bEtTeR wOrLd ~ OnE iN wHiCh tHe EtErNaL dIgNiTy Of SARAWAK iS rEsPeCtEd..................;(

Anonymous said...

two thumbs up tuan rumah! entah apa salah kita di swk tok? kekayaan dah lah dikongsi ngan sidaknya.last2 kita juak di anok daknya.tok dah melibatkan maruah penduduk sarawak keseluruhan nya.pihak berkenaan/berkuasa perlu ambik tindakan sewajarnya terhadap hani & samad! kerajaan persekutuan me war2 kan konsep satu malaysia.adakah hani & samad mencerminkan sikap satu malaysia? sik kan lah dah jelas2 mcm tok pihak berwajib masih menutup sebelah mata.jangan anak tiri kan penduduk sarawak.isu tok boleh menjadi besar bila tiba masa tertentu kelak.jgn dah sik dpt dikawal baruk nak molah tindakan.sekurang2 nya dpt berik pengajaran dgn semua masyarakat antara negeri2 dlm malaysia utk menghormati negeri2 lain dan sensitiviti penduduk negeri lain.sebab tok bukan pertama kali penduduk swk di perlekehkan.biasa di dgr bualan dari mulut ke mulut dari dolok2 org melaya nganok org swk diam atas pokok.tapi tok kira dah terang2 seluruh dunia nangga & ada bukti.sbg anak jati swk kamek harap ada tindakan susulan yg wajar & kmk harap perpaduan tetap berkekalan antara swk & negeri2 lain.jgn hanya kerana nila setitik rosak susu sebelangga.peace!

Anonymous said...

yalah...kita miskin msh dapat survive lam utan... x kedak org sbrg nun...miskin alu fames kat tv,sak suma org tauk sidak miskin...mundur ka kita toK?gara2 banyak utan sitok alu dicop mundur.adoh... berguna bah utan...terima kasih byk2 la kepada sarawak kerana menjaga hutan dan khazanah alam di dunia ni.

Anonymous said...

kalau nak kutuk org swk 2 hati hati sikit nampaknya budak hani ni tak belajar sejarah malaysia ke? datuk tak ajar anak ke? kalau husband sanggup nak menggatal pasti ada yang kurang di rumah. nanti kalau nak pergi bercuti jempuylah ke sarawak rasa sendiri macam mana tinggal diatas pokok.

Anonymous said...

I like this blog so much.. Do they know.. Sarawak ada 3 Bandaraya and soon in the making is Sibu. So its going to be 4 cities in Sarawak. Kuching itself ada 2 Bandaraya namely DBKU n MBKS! Wah..We should proud to be Sarawakian.

Anonymous said...

X~CoN : bEwArE tHe FuRy Of A pAtIeNt SARAWAKIANS.......;(

Anonymous said...

ok kawan2...mun nak nganok samad ngan hani ya boh libatkan orang semenanjung yang lain k...sidak nya jak yang sik respect kita..bukan suma...nya pakey "orang cnun" or "orang negeri" guna hani ngan samad jak or jantan n betina ya...

Anonymous said...

dahlah, daripada kita peningkan kepala fikir ttg benda tok lebih baik kita fikir camney mau majukan negeri kesayangan sarawak. Biarkan,kebanyakan semua geng2 sarawak yang saya kenal lebih pandai bekerja daripada bercakap. Take more years we'll be a rich state.

Anonymous said...

ya rabe nang pandea kitak tok... bangga mek ae... tok second blog yang kamek masok daa second tok juak ya merik ati mek ap... suruh sidak nangga mena2 serawak camnea.... well done... (^_^)

Anonymous said...

cgek gyk...nya madah kita bodo ya...engkah la gambar org2 sarawak grad...engkah gambar unimas ka...skolah2 kat sarawak ka...

Anonymous said...

samad ya kali diam lam hutan..coz nya x tauk papa sal sarawak..skatinya nyebut jakk..

Chaz said...

Aku setuju soalan2 ko tu..mcm sama ja soalan tu ditujukan sama aku...walaupun aku ni orang sabah...

kalau aku lah kena tanya Orang Sabah tinggal atas pokok??

Jawapan aku: yess...pokok kami ada lift...lol

Anonymous said...

I agree and suport you all...We love Sarawak...

Anonymous said...

kimak juak hani ya. periodkah or just down syndrome?

Anonymous said...

go to hell with the racist...aku sokong sangat2 dgn org swk...aku tok org sabah, selalu juak kena soal yg pelik2 oleh org semenanjung ni. masih diam atas pokok??? and i was like "what the hell, stupid or what ko ni?" dlm hati ja lah. Sabah is the 2nd largest state in malaysia, supposely richer than any other state in peninsular, and yet, negeri kami masih lagi dlm kategori miskin. what happen to our wealth??? smuanya pergi peninsular state...still dorng ni sik tauk bersyukur n menghina borneo...tersimpang lah pulak...but my point is, we (sbh & srwk) are not happy with this...maybe not all of us, but if it wasn't for us borneo, malaysia is nothing...so treat us well...we deserved it...ONE MALAYSIA lah katakan ;D

Anonymous said...

cgek sarawak tok gik dh ada 4 igek epot dh....kat sbrg ya rami alu jak org xpnah nait belon...org swak nait belon ya kdak nait keta kdak....nang mundur la kita swak tok o...

Anonymous said...

nice one.. our tree have laptops and computers.. got internet somemore!!

Anonymous said...

ya betul tu.. semua kan pandai berpikir.. not all org semenanjung like hani and samad.. so plz use exact name to point them.. :)

Anonymous said...

we love sarawak...no place like other k...plz lah..kot org semenjunng jelous sbb org sarawak byk cantik2 n putih2 lgi tu..hep hep horey(tangan ke atas)

Anonymous said...

hahaha, kate 1 malaysia tapi maen kutok2.. bodoh sial si Mohamad Samad & Farhani Tarmizi tuu... fuck arr wei.. korang ingat borneo nak sgt masok msia ke wei?? mtk maaf la wei, kalo ko nak, borneo bleh wat negare sendiri la.. biar msia miskin, ape je ade kat semenanjung tuu?? pavi?? mid?? ts?? curve?? zouk?? euphoria?? mist?? laundry?? hahaha.. gi mam la wei.. AHAHA..

Anonymous said...

Only Stupid person will said other stupid, so 2 swkian b strong n dun let them say stupid thing about our SARAWAK... I LUV SARAWAK...

Aku Miak S'wak Nok Maju Yaa!! said...

kck ar..bia nya ngga kdrik gne indh s'wak ya..jgn ssuka hti nk nghina..owg s'wak maju..jgn pnde2 nk nganok org..sdar ckit drik ya..rsa bgs glak eyy..ko mike ko spa hani+samad?!boh sa up/sa drik tek gengste mpe nganok ngeri org gia..ko xda mruah ka?..nek2k rmi org aim tk 2..mulut copar glak..xda owg nk sokong tk 2 ya eyy..brik malu muka jx..

Anonymous said...

Cdak 2 ya x cukup oxygen ya...yalah fikiran x clear. (apa kah...) pandey2 madah kita mundur.kenak pancung palak bagi ngan lang klk baruk tauk... iboh main2 ngan sarawakian tok.keturunan penggal kepala byk sitok. walaupun kita makan ulat, kita masih berik sidak makan pakey minyak petrol,lada,sawit,balak n many more...

Anonymous said...

salam..ermmm blogger..sbnarnya nk ckap ckit psal 'negeri saya brada dalm msia'.. klu ikut apa yg saya belajar, sarawak x berada dalm msia tetapi bergabung dgan TMelayu,Sabah & spura(sbelum Spura kluar lah) untuk membentuk Msia.. sebelum 1963 iaitu masa pggbungan, Msia x wujud.. jdi betulkan persepsi yg mgatakan Swak msuk Msia... 1 more things, it just not kuching airport, but kuching INTERNATIONAL airport... kmek bangga jd org swak..

Anonymous said...

adoh2..awal tahun dah jadi camtok..macam ney kita nak bersatu mun camtok upa gaya owh?sepatutnya tahun 2010 tok tahun untuk kita bersatu untuk memajukan negara kita..bukan sibuk2 nak mengutuk sesama sendiri..sikda faedahnya..aku sebagai rakyat sarawak ingin menasihati warga di semenanjung sana yang menghina kami,segeralah insaf dan bertaubat..bak kata doa orang yang teraniaya biasanya dimakbulkan..

Anonymous said...

hye..nama tak c-mot ka??
urmm,,pdh bena tok.mek nangis tyme bc blog tok.bkn da pa2 pn bena sdih dlm blog tak tok.p mek terasa na2..mek study kl nek tok.terasa na2 mek pabila owg mdh kita cam ya.sbb mek da juak t'dgr owg ctok mdh kt tok diam lam utan bah.then, mdh kita "limp" sbb kt slalu mdh nk kt lepax pasar.kt tauk makna pasar kt nk??bkn nya pasar nk jual sayor2 bsh ya..sdih na2 mek aieh owg mdh kita camya.btw, mek support pa dplh ktk tok.tunjok ngn cdak sapa kt.boh plh kt cam owg asing.sama bh kt da mykad.pa beza kt nya m'pertikai owg sama negara ngn nya??ertinya nya anok bangsa dikpn sama nya anok drik nya pn.sabar jak lh..mek arap na cdak nya akn mntk maaf ngn suma miak swak ttg statement cdak ya..

Anonymous said...

Betul ya. Sarawak, Sabah dan Singapura tidak masuk Malaysia. Malaysia sik pernah wujud sebelum 16 Sept 1963. Yang ada ialah 3 NEGARA tadik dan Tanah Melayu (Malaya). Bila sidak Sarawak, Sabah, Singapura dan Malaya tok setuju bergabung menjadi satu negara yg baru maka muncul negara Malaysia. Jadi Sarawak, Sabah dan 2 lagi ya sik pernah masuk Malaysia. Kita MEMBENTUK Malaysia. Jadi, Sik ada Sarawak (dll), sik ada lah Malaysia.

Anonymous said...

2 thumbs up! go sarawak!! a PLACE like No OTHER

Aidi-Safuan said...

wow! boleh tahan gak komen kat facebuk nih. sekarang percaya yang facebuk memang bahaya

Anonymous said...

SETIAP ORG DA PRASAAN N JGN LIBATKAN SUMA KRN SEORG YG PLH...
MCM LA ORG SWAK TK TLLU HINA BG NYA YA...
XDA BUDI BHASA GK YA..
SAPA YG BGS SBNRNYA??????

Anonymous said...

sik smua miak smenanjung kdak hani n samad tolol ya...all this self expressions are just for those who feels like they are...siapa makan lada, dia terasa pedasnya kan. sooo...org2 peninsular yg baca blog ni takyah risau lah...all these directed to all those morons, stupid, idiot only who doesn't know how to appreaciate us bornion...i have many friends from peninsular who actually very fond of the borneo states, culture and heritage, some even said better than theirs...i guess...

Anonymous said...

MINAH HANI KEBETULAN SUAMINYER ADER GFREN ORG SRWK.. KERNA MARAH KAT AWEK SRWK NI DIA BAMBUNYER SATU SRWK.. KALU GREN SUAMINYER ORG KL.. DIA BAMBU SATU KL... KALU GFREN SUAMI DIA ORG KAMPUNGNYER SENDIRI.. SATU KAMPUNG DIA BAMBU... ISTERI TENGAH MARAH.. BIASALAH.. JANGAN EMOSI SANGAT... JANGAN LAYAN....

Anonymous said...

Sorry kpd org semenanjung Malaysia, kita tak berniat nak mengata the whole citizens there. cuma,kitorang srawakians tak suke la kalau, mana tahu terdapat banyak lagi yg di sana berfikiran seperti hani n samad ni.kami hanya nak semua orang tahu yang sarawak tak semundur yg disangkakan dan perempuan sarawak tak "bitch"

Anonymous said...

rasanya kes hani mcm tu kot...dibambunyer satu srwk sbb laki dia ada gf org swk...tpi still its a fact that ada bnyk org semenanjung feels that way...i experienced it myself...siap berdebat lagi...

Anonymous said...

gud job .. aq sokong .. ny xpt mbezakn nk ne hutan nk ne bndar ..

Anonymous said...

sTAil dUdE..!!!!
pe mE sEmpit lAk otAk mBIak yAR..??
Heran Ku..

dyg nurshafiqa said...

upload pic kuih lapis sarawak juak..
ada ka cdak nya kuih pia..
cdak beli dri kita bah..
hahaha...

Anonymous said...

hahahahaha!!!!....sakit perut ku baca tok eh.....nang stedy!!!!!!....apa2 hal...ku support 110%!!!!!....

Dize said...

Alahai... nice job.. aku setiap bulan berulang alik dari sarawak ke putrajaya... penat owh berenang.. ada hari ia, aku nyaris jak dikeja oleh jerung tua sik da gg.. ney aku kenal belon ia.. eee... nang aku mok balit jak rasanya tok

mel said...

tidak semua orang semenanjung yg berfikiran begitu... hanya segelintir sahaja... sebagai salah seorang ank jati sarawak yang tinggal disemenanjung... adakala memang terasa juga orang2 semenanjung memandang rendah terhadap orang2 dari Borneo... tetapi tidak smua... hanya segelintir sahaja... yang tidak pernah nak bergaul dengan bangsa lain yang majoriti berfikiran sesempit itu... selama ini memang perkara ini telah pun terjadi... even pernah guru saya yang asal dari semenanjung siap2 menyindir yang sarawak ni itulah inilah... tapi oleh kerana masih hormat dia sebab dia cikgu... kami just sindir balik saja...

Anonymous said...

good...i agree with u all..
x da guna ba hina ngeri orng...
dah nama ngeri orng..
skati orng la nak buat apa dgn ngeri orng...mok tdo kat atas pokok ka,bawah tanah ka,atas langit ka..
nya nyibok buat pa...
jaga tepi kain sendiri la oi...jaga jak ngeri ko kdirik ba...
x yah nyibok ngan ngeri kmk orng...
menghina orng bkn main terer..
ingat dri tuu perfect sangat ka??
im not saying this to all the semenanjung ppl..
it's only 4 those who's said that swk girls r bitch..
next time:THINK BEFORE YOU SPEAK!!!
USE YOUR BRAIN TO THINK..

muena said...

gud....i like....sarawak da best....go sarawak...agi idup agi ngelaban...

Anonymous said...

kalan marah skalipun..
jaga la bahasa tuu...
ktaong bkn nak dia melutut kat kaki ktorng pun...
ckp burok psal ngeri orng boleh...
cakap sorry kat orang xbleh??
not fair!!!
if she really doesn't mean it..
at least she should apologize...
i means "a sincere apologize"..
who she think she is??
even my dog know how to respect ppl..
what a shame!!!!

Anonymous said...

THERE'S NO MORE 1 MALAYSIA...
THERE'S ONLY 1 SARAWAK!!!
SEMENANJUNG PEOPLE CNNT ACCEPT SARAWAKIAN IN MALAYSIA!!!
SO...JUST FORGET ABOUT 1 MALAYSIA...

Anonymous said...

good job..:)

Anonymous said...

good job bro!!!..mek sokong gilak2...mmg ada yg terlampau kolot leh kerana cdak xmampu dtg tga & diam dinegeri kita....tp kebanyakan yg pnh dtg ke Sarawak never make those statement....cdak lebih tauk & pakar....hehehehe....semoga blog ktk tok dpt menjadi ikhtibar cdak...

Anonymous said...

gud job..walaupun ko masih student, pemikiran yang bagur..cara yang bagus utk counter attack org yang x matang ya..aku baru jak masuk 24 tahun..tapi hampir separuh umur aku tinggal d tempat cdak..aku dah banyak glak dengar soalan2 org yang mata n minda nya masih tertutup ya..but now, aku pilih utk menetap di negeri sarawak tercinta tok, n nk meneruskan idup ngan gadis sarawak..BTW, mun ktk org ada lagu "Gadis Sarawak" by sapa singer nya aku pun x igt..upload la..biar cdak dengar balit..sapa itu gadis sarawak..Thank god..we have another generation of widely open minded people..

ieQa sWetLuv said...

cantiknya.. teringin nak g sini gak one day nanty =)

Anonymous said...

hahahhaa....org nak BLA2 hal sarawak ya...nya sebenarnya....LOW CONTEXT pun person...ALL around da WORLD n EVERY PLACES ada SPECIALTY nya pun....jd kpd MULUT BECOK yg suka mengata ya...PLZ open ur mind n PROoFFFFFFF.....apa yg dkata ya BENAR n BERASAS....

PEACE OUT

Anonymous said...

gud job!!! nice......:) bena padah dirik ya.....
yan lah akeu suka.....

Anonymous said...

Geram2..Tp,kena sabar....org semenanjung lupa yg kekayaan mereka dtg dr hasil bumi Sarawak...petroleum,balak,last2 owg semenanjung yg dpt untung...Ckp owg Sarawak duduk kt hutan & kolot tp diorg xtau plak yg kehijauan hutan Sarawaklh yg turut menyumbang oksigen kt dunia...Satu lg,kebanyakn owg Semenanjung xpnh naik kapal terbang,tp kt Sarawak ramai yg dh naik kapal terbang..mana xnya,Sarawak ada 2 international airport & semua bahagian kt Sarawak ada airport...haaa....kolot & kuno ke tu?Jgn jeles,pmpuan Sarawak mmg cantik2...nasiblh klu ada leleki Semenanjung tertarik kt pmpuan Sarawak...Jgn dengki...kita kn 1 Malaysia...owg Sarawak blh terima semenanjung knape owg semenanjung nk pandang rendah owg Sarawak?

RaMa2UnGU said...

aku heran mena eh..kenakla ada org bodo camya...dan aku sbgai org sjung malu ngan org bodo gya...very2 the narrow minded...Yes, aku lahir kat sjung..p sbb aku mmbsr d srwk aku agik suka ngaku aku org sawak...hahah..
n aku x penah n ever terpk org sawak ddk ats pokok ko..slamak ku idup di sawak ya lom gik penah ku tangga org tdo atas pokok ka pa...ya ku madah org yg pdh org swk diam ats pokok ya bod pkus butak....

dah eh.l.geram mena aku mun ada org nganok sawak tok...

Ps: mun la aku ada chance diberik pilihan bekerja, nang aku milih sawak..Idup sawak...Adik idup agik ngelaban...(da kena mngenak sik)hahahah..a place likes no other...love it..

neway.. i sokong u k..

Anonymous said...

waaa best best best! tukuk jak palak cdak 2 ya. cant wait for Rainforest WORLD Music Festival! :D :D :D

Anonymous said...

org yg bfikiran kolot je pikir mcm manusia 2 org tu. jgn layan org2 mcm ni. buang masa je. bnyak lg bende nk kne pikir. hehe

p/s: i'm johorian. tp laksa sarawak n mee kolok memg sgt sdap. tabik spring! hehe

Anonymous said...

good job dear..
urg semenanjung mengarey carik makan di swk..tp masih sik sedar dirik gik..pandey nganok jak...ya namanya ludah ke langit kenak muka daknya pun..

Cik Puan Drunbella said...

i teringin sgt nk p sarawak.
semua negeri sama jak.
org yg buat statement maki2 sarawak, xyah lah nak bandingkan mana2 negeri kan.
yg penting semua pun kat malaysia.
=)
teruk lah sapa yg kutuk2 negeri org.
xyah lah cakap org sarawak gatal apa semua.
negeri lain pun ada jgk yg spesies gitu.
macam2 lah manusia skrg kan.
gelak jer lah yg mampu.
^___^
nti i nak p sarawak, boleh kontek u.

Anonymous said...

Good job!! two thumbs up..i'm might borrow this to educate the stereotype thinking people about Sarawak.:)

Anonymous said...

best nyer blog ni. bagus2x.. sy suka pendapat blog ni. sarawak nang best...

Anonymous said...

ni lah yg dikatakan jumud.. menauk benar lah pk sesetghnya tek.. ptut la lect aku sllu mdh ngan kwn aq dr SM,"nsib baik km smua ni dpt study kat cne, klu x jumud lah korg"... n daknya suka swak..

Anonymous said...

good job.....hopefully...blog tok dapat liputan meluas.....sak mata sidak sik buta...sekali gus....sik butak ilmu nationality....

Anonymous said...

good job! kmk pon selalu kenak soalan sebegitu time belajar cya n kmk pon selalu pening melayan sesi Q n A cdak.

Anonymous said...

kita kat sarawak tok nang kaya ngan hutan which is resembles that our environment is still healthy and peace to live in....caknya abis ditarah semua hutan pake molah pembangunan and rumah rumah..ney ndak panas kat cnun.....dahla rumah kecik and sempit.....mun dcompare ngan rumah org sarawak tok jauh lebih besar....cdaknya mun dtg ctok...tenganga bijik mata nanga betapa besar rumah org sarawak dipolah...org sarawak nang kaya ngan tanah, budi pekerti n sopan santun

Anonymous said...

yobih..nang best..cara tok lah paling manis skali..you go gurl!!! _proud sarawakian_

Anonymous said...

aku stuju dgn statement bout srwak tok..u should think be4 ko mdah ssuatu yg akan myinggong prasaan org..nma ank owg besar,p small thinking..we all malaysian ok!!

Anonymous said...

Nice job dear!
ada jwak cdak tnyk "Can you speak in english?"
jwpn: "Oh No! we can't! Our teacher never teach us how to speak in english..."
Lol! amacam dear??? haha!
Ngek jwak cdak ya... tyk soklan bodo bhkan wujud trang tang tang dpn mata...
Samad ya ku anti bna! keparat lubang along nya mdh kita tok utan utan utan. Nya xsedar dirik bh~ hahaha~ tedah!
XP

Anonymous said...

swk nang kaya raya..x mcm cdak nak miskin tegar..love swk..

True Sarawakian! No.1 said...

wheres that mohamad samad.and hani guy? they live at semenanjung there ka? MAGU LUI! we sarawakians contribute the most of the country they go JIANG JIANG JIANG nabien!? YOU DONT GO say this la that la.YOU SUPPORT WHO? we Sarawakians HAVE PRIDE YOU know? YOU semenanjung people whos so NARROW0-MINDED,KALAH UMMO,talk banyak,always dont accept defeat MASIh talk abt this shit la,that la,ENGLISH PUN DONT UNDERSTAND!? I speak BASIC english at semenanjung,then the ORG SITOK, cakap 'eh,you family belajar di luar negare ke?' to me i say youre dumb,cause thats sofa king basic english MOST SARAWAKIANS SPEAK you know? 1 malaysia? SHIET LA. im not polluting this website,im just expressing myself. Peace Sarawak. LIKE WE SARAWAKIANS SAY! LET SAY IT 'agik idup agik ngelaban!! HOOO-AAA!

Anonymous said...

hahahah mena kata ktk, laksa sawak kita jak leh makan... and cant they see the petrols and all the trees are mostly from sawak... buta and i mean it in japnes and bahasa ...

(jpnese-buta: pig)

Anonymous said...

did u guys noticed hani punya english trok... aok BPK jak ada pangkat jgn lah nak merik burok nama bpk ko.

Anonymous said...

that gurl (hani) anak dato', dengar2 MUFTI lagi bapak dia...tak tau la kesahihan cerita, but yg sure & dah disahkan oleh kawan, Hani kerja kat Bintu. Maybe silap ompuan yg ngaco laki nya(local Sarawakian, also keja kat Bintulu), tapi nya x patut blame seluruh Sarawak for that. blame ompuan ya ajak kan.. jangan nak anok seluruh sarawak... one more thing, jagan2 nya x pandey jaga laki. hahahhaa

fifi said...

urmmm..sbnrnya nang seh da owg pk kt diam utan2 bh..aku study smnjg, br2 juak lh..seh da owg gik pk camya.nang sabar jak lh dpdh kt gya..

Anonymous said...

mek sokong 100000000% !!!!!!!!!!! sukati jak nak anok mek kita diam lam utan !!!!

Anonymous said...

kamek puas hati nangga apa yang ktk polah tok...huhuh...mmg ya soalan2 ngek yang biasa berik oleh dak ngek2..dengan mentaliti daknya kedak ya lah slalu menyebabkan rusuhan bongok ya...kecoh2 bongok ya...di sarawak kita boleh hidup harmoni tp daknya tok...???? mmg benar Dr.M madah..."Melayu Mudah Lupa"...
semoga Nya sentiasa memberkati Sarawak seluruhnya...

salmi dharmiza said...

cgek gik!
"eh kat sarawak korang bergerak dari satu tempat ke satu tempat naek ape eh? rakit ke?"

jwpn: jalan kaki dohhh... palak utak ko! mek urg puas nait belon @#^&*(. lol

nana said...

aa sik kisah diam utan,..utan kita tok kuat..dak gambir dak apa dicarik sidaknya ya apa salu k bak pulang sinun...sitok dak sawit lada sulah suma supply gi sinun..kita jwak tercangok paloi merik makan sidak...nganok org diam utan..sah mekrang diam utan..UTAN BESI doow...buuahaha..org nak kaka cm kerak atas ya kali sik prnah sampei sitok ya nganok..sik dpt nerimak kenyataan mcm sidak ajak ada utan besi sinun..

Anonymous said...

Yess go Girl..this is the best blog ever..

Anonymous said...

firstly kan..hutan mmg d perlukan oleh manusia n binatang mahupun yg sewaktu dengnnya..jgn pandang hina dgn "hutan" kalo tade hutan tade HANI TARMIZI NAK MERASA ENAKNYA DUDUK DI SOFA, KUSI O ETC..n tadenye ko nak makan lemang kalo tade kayu2 nih..ko piikir la sendiri apa pentingnya hutan buat kita semua..BERSYUKUR ATAS PEMBERIANNYA..HNYA ORG YG X BERSYUKUR SAHAJA YG LUPA DIRI DIA SAPA!!!!
2ndly..KALO YE PUN RUMAHTANGGA KO BERGONCANG KENA OMBAK..JGN NAK KASITAU SATU DUNIA!! AIB KO TU KENA KO LINDUNGI BUKANNYA XPOSE KAT SUMA ORG..DAN MENGHINA ORG SARAWAK HANYA KERANA SEORANG PEREMPUAN YG DI KATAKN TLH MENGORAT LAKI DIA[SEMMGNYA BERTEPOK SEBLH TGN XKN BERBUNYI..BAIK TGK DIRI SENDIRI SEBLOM BUAT STATEMENT BERBGAI]!!MMG BIJAK KAN HANI!! SEKARANG APA YG TERJADI MMG DI LUAR KAWALAN..HANI NGKO N LAKI NGKO PATUT MINTAK MAAF KAT SEMUA ORG SARAWAK DGN BLACK N WHITE!!!!

Anonymous said...

pengalaman kamek anak jati srwk,kenak posting kerja di semenanjung,terpaksa nyewa bilit mula2 nak beridup dsitok...semua negatif..soalan pertama mak housemate kamek nanya "pertama kali ka pegi Malaysia"!!lol nya sik tauk sarawak tok adalah slh satu negri dlm Malaysia...pas ya penerimaan oficemate kamek yg majoritinya org semenanjung takut ngan kamek alasan nya org srwk bnyk ilmu hitam...presure juak mula2 tapi kamek hadapi dengan sabar dan tenang akhirnya dah 5 tahun kamek kerja disemanjung tok...biasa jak bah,rasa seronok juak berkawan dgn berlainan negeri...sik semua sidak tok jahat ada sikit jak yg mcm Samad dgn Hani ya ...sidak ya layak di gelar JAKUN..pendek kata iboh setegal hal sikit tok lalu jadi isu panjang kerna anasir2 luar nang suka negara kita Malaysia tok berpecah belah sak nya senang jajah.

Anonymous said...

waduhhh..aku org slngor yg duduk kt srwk..
miri yg sgt kucintai..2 thun lebih aku duk sana..mmg best..!byk kaum,byk bahasa..then byk jenis mknn...mee jawa n mee kolok i like..!! now kmk pandey kakar...

Aizat Si Lipan said...

i likeee

Anonymous said...

aku bangga jadi anak jati sarawak.. sik ada tpt lain seindah tanahair ku sarawak.... bravo tuan rumah... apa yg di upload kitak tok nang boleh membuka mata sidak yg sik tauk "dunia" kita... tapi nang benar apa kata sidak sebelom tok... sik semua urg seberang atau lebih kita kenali dgn panggilan urang semenanjung tok berfikiran macam si bongok duak ekor ya.... cth terbaik.... laki kamek urg sitok... org KL...tapi bangga nya pada sarawak melepasi maksima... bila jumpa kawan bulan posa.... cerita pasal keseronokan dan kemeriahan posa di sarawak.... Hari raya iboh agik!!! nang baginya sik ada tandingan nyambut raya d sarawak... pernah satu masa dolok sidaknya dtg bekerja d kuching, so penyanyi perempuannya madah boring diam d kuching... sik ada apa2... nya madah urang sarawak sombong... so aku advise nya suruh berik masa ngan enya empun 2minggu jak.... lepas ya tauk apa terjadi.... nya sik maok balit ke semenanjung walaupun kontrak sidak dah habis d kuching..... sampea over stay....so bagi aku urang macam hani & samad ya kurang pendidikan....kurang bergaul ngan urang.... dan kurang pengetahuan tetang MALAYSIA..... masih bebal kata urang sarawak...mun si hani ya nak nyalah perempuan sarawak ngaco laki nya.... anok rompuan ya ajak jgn di sebut "perempuan sarawak".... kenak perempuan dari negeri lain sik pernah berskandal ngan laki urang kah????
apa paloi gilak ya..... si bongok samad ya cam ya juak.... ayat enya ya nang sengaja nak provok urang sarawak.... aku rasa nak nulis dlm fb datuk shafie apdal jak hal tok.... apa guna kita dah ada urang sarawak sebagai wakil dlm kabinet sik di pakea...... sitok lah kita try, test, uji POWER!!!!

Anonymous said...

kenapa perlu terikut2 rentak hani/samad tu? kalau diowang gila..tak perlulah korang pun jadik giler samer.. anjing menyalak bukit , tak luak apapun bukit tuh.. itulah umpama anjing tu ngan hani/samad... harap semua dpt bersabar.. doakan semoga rumahtangga hani tu masih utuh, diberikan taufik dan hidayat daripada Yang Maha Esa. Harap semuanya dapat bersabar.. org2 sarawak yg kami kenal amat tinggi budi bahasa, sopan santun, negeri yg cantik dgn keindahan alam semulajadi ciptaan Yang Maha Esa. Andainya mereka tidak mahu meminta maaf, abaikan. Hanya Tuhan yang akan membalas segala atas perbuatan mereka yg menyinggung hati sekelian org2 Malaysia ataupun sesiapa yg memahami bahasa ibunda kita ini.
Wasalam.

Anonymous said...

Good job geng... Well.. byk gik soalan cdak tanya selain ya.. but then, ya yang paling popular la.. when i first come to Malaya.. one of the questions, besides those up there, is "kat sarawak ada TV3 x?" - sebab ku syok tangga Buletin Utama.. taik palat juak soalan ya. Xmainlah TV3.. kmk org tangga Parabola.. sekadar Astro, petani kt Kampung Mongkos pun ada.. TV3, memang aku x tangga...

Anonymous said...

AKU PERNAH DI TANYAK OLEH SEORANG MBIAK KELANTAN YANG BAHLOL NYA LEBIH KURANG SI SAMAD TOK ....
SOALAN BODO NYA AKU MASIH INGAT LAGIK WALAUPUN DAH 13TAHUN BERLALU....
1)EH! ORANG SARAWAK DUDUK ATAS POKOK EK??
2)ENGKAU BALIK SARAWAK NAIK SAMPAN EK?
3)KAT SANA TAKDE KERETA KAN?? ADA SAMPAN JE..... NAK G MANA2 NAIK SAMPAN JE... KESIAN KAU KAN...

SO JAWAPAN AKU:-
1) YA KITA ORANG MEMANG DUDUK ATAS POKOK.... TAPI ADA YG PASANG LIF.... ESCALATOR...SIAP ADA PANTHOUSE LAGI...

2)YA.... AKU NAIK SAMPAN.... TAPI SAMPAN TU KITA ORANG TAK PANGGIL SAMPAN... KITA ORG PANGGIL CRUISER...NAK NAIK KENA CRUISER KENA ADA DUIT BANYAK.... SO ORG SARAWAK NI JE YG BOLEH NAIK SEBAB KITA ORANG JE YG BERKEMAMPUAN..

3)ENGKAU RASA KITA ORANG NAIK SAMPAN JE KE... BETUL... KAT SANA TAK DE KERETA... TAPI KURANG AYAT KO TU... TAK ADA KERETA BURUK!!! KAT SANA NAIK KERETA SEMUA BESAR2... MAHAL2... MEWAH2... SUSAH NAK NAMPAK KERETA BURUK KAT JALAN K... SAMPAN KAT SARAWAK PUN ADA CABIN TAU... BOLEH BERMALAM LAGI.... BETAPA HEBATNYA SARAWAK OH TANAHAIR KU..... HIDUP ANAK SARAWAK!!! HIDUP SARAWAK!!! HIDUP ANAK BANGSA SARAWAK!!! KEPADA MAKHLUK YG DICIPTA ALLAH 2 ORG TU.... LAIN KALI JGN DICABAR ATAU DIPERSENDA ORANG SARAWAK....SILAP HARI BULAN KITAORANG CARIK ENGKAU 2 ORG TU SAMPAI KAT LUBANG CACING... KAMI ANAK SARAWAK TAK TAKUT MATI.... INGAT TU!!!

shahrinabd said...

cikgu mek dolok dtg dari semenanjung bayak meggi byk2 sbb nya pikir d swak tok sikda maggi. Aku x paham...knk cikgu pun pande pk kdak ya owh?

Anonymous said...

memang fck la org yg yg tak sedar diri ni...diri sendiri tak betul nak betulkan org lain... sy sokong sarawak!!!

SePOi said...

nak ulas sikit kat sini wlau ia xde kena mgena ngan aku pon pasai aku dri perak..

bkn aku nak belah mana2x pihak.. mmg la si hani yg xreti jaga laki tuer ngan pak samad yg cuba nak tangguk kat air keroh (org melaka kot pak samad nie), ((maklumla ppuan cam hani yg bdn cam hamis (tuer yg wat laki dier cari len) bila de org support mula la t lentok kat bahu pak samad))
melalut la plak ayat aku nie...
aku nak cakap yg aku sokong serawak (kat sini jer la, time lwn bola aku sokong perak.. kehkehkeh)
oh!!~~ ya.. lgi satu, sikap depa tuer bkn sikap ksluruhan warga semenjung cuma yg mai dri ulu jer yg wat perangai cam tue maklum la tmpat depa xder intenet.. maafkan depa nooooooo....
hidup 1malaysia ( aku benci selogan nie tp tpaksa tep gak..)

Anonymous said...

sian tgga nya lok...nang kck utan kta...kdk dlm cta avatar ada api2..wow....im proud to be sarawakian...kta maju hujan hutan kta..sampe berapi2....

Anonymous said...

mcm familiar la patern blog tok.

Anonymous said...

nice blog!! long live sarawakian!!

Anonymous said...

ciplak blog org ka org ciplak blog ko

bEEdLE d' bARd said...

blom sempat lagi sampai kat sarawak

evanatasya said...

i love sarawak

cheeyaa said...

WE LOVE SARAWAK!

Anonymous said...

rasanya kat swak yg banyak kawin campur..
even aku mix jawa, mlyu,iban.. n kwan aku pelbgai bangsa.. cina,bdayuh, melanau..
gereja lak sbelah masjid, msjid sblah tokong..
p xpnah kmek org btelingkah... aman jak..
bg aku, ya lah antara keistimewaan swak.. among the best..
p bkan smua miak Smenanjung bfkiran camya, kwan2 aku dr snun smua ok..

just a few stupid fellows that see with blind eyes, listens with deaf ears n asking stupid questions without brain..

x ingatka wak2 perayaan hari merdeka kat swak dolok prgkt kebangsaan.. xkan x nampak dr kaca TV..

org swak jua yg banyak k bahasa Ingg dlm hdup.. cth: lensabe : land survey
elawen : allowance

tym MAS merosot dolok, spa tunjang yg slamatkan dolok?? ( ku x ingat sapa nama, p nya dr swak org kenyah)... (true story 2)

byk g laa... thats y..im proud 2b swkians..
anang bejako serebubu ngapa.. ndai kmi d2 kuno..
myuh udah pemansang d2..

Anonymous said...

anonymous,
attention.
org malaya nang mcm ya..those from peninsular are stupid...belajar jak tinggi2,but then general knowledge,huh..bodoh,bodoh nbodoh berabis..x terkata..at leasts we live in harmony..x mcm kat sinun..berpecah belah,brontak sana sini jak..hey orang peninsular yang bodoh lagi lah termulia bodohnya,it's better that u read a lot of books lar..tambah lah ckit ilmu tu,eee bodoh bodoh..at least kami yng tinggal di utan ni terkenal d seluruh dunia..Malaysia is known because of the borneons ,u know..tnyk gak apa zapin ngan org putih..do u thing they know,arh?????

Anonymous said...

x pa kita oang swk be calm be professional..mun kt tok sebuah negara tek eh aku asa dah nganta...commando ngattack cdak...tapi sarawak people jungle people jungle.....we reap wat we sow,,we are wat we eat....dalam sejarah pun kt adalah negeri terkaya...mun x x james brook..g ctok ngambik hasil..n sampe knek tok aku asa..ada gik oang kedak james brooke...paham2 dikpun lah...tapi kt still cool..benda hani ya just d ujung kaki jak bah..samad ya pun...tedah nanga cdak...yalah oang madah g mengembara x mok..tok apa dah jadi...kt smua manusia bah..tapi cgek la aku nak madah...i love mee kolok'....nyum nyum,,,i m in anti racist n facist movement...move a step a head or the enemy will cut u down....asalamualaikum

Anonymous said...

salam .. aku sbagai budak smenanjung .. malu ngn samad n hani yg .... .. kate pandai mara .. kate bodo suka .. umo da mkin mningkat .. akal je ta mningkat .. haisshh .. kalu si samad n hani bce msg aku ni .. aku hrap dowg ni jd matang sket .. aku umo 18 .. so ?? ad masala ?? ade aku timbulkan isu2 kenegerian ??? tade an .. sbb aku ley pk mane baik buruk .. ish2 ... pk2 la .. name sdap kowg ni .. pangai ja aku ta sdap na tgk .. iboh jd kedak miak kcil ... haha .. aku ta malu na klaka swak .. sbb swak pun sbahagian dr mlaysia .. ta sala aku na ckp pun .. sbb awek aku owg swak .. aku bngga !! so ?? kau na ckp ape ??? do i care ??? huh ?? .. hahaa .. ok la .. kmk chow lok .. mun da pa2 .. kmk bg lg ayat pedas !!! ... hhaa .. salam /...

Anonymous said...

bodo cdak duak mlaya ya...skati nya nak melesen jak sarawak...hahahahahahahahahaha xD

Jones said...

Hmm..sidak tok kelaka ngekot perasaan jak. Mata membenci..lalu turun ke hati berdendam jak keja. Aku bidayuh serian tapi best fren aku orang melayu dari kg melayu meranek sia. Kenak aku sentuh pasal melayu tok...aku sik rapat ngan miak melayu sitok...sik ku dapat mok berkawan ngan org malaya tok, sik serapat ngan kita di sitok. Kita even baru kenal sehari..kelaka kedak dah rapat betaun-taun. Gine-gine pun kita di borneo sia..kita sama-sama sik milih kawan..bait tambi kah, melayu kah, iban kah, bidayuh kah dll...semua kita terima. Kita nang sama palak..sik sama tangga ku ngan orang malaya.

Orang malaya kena ingat..mun Sabah sarawak sik masuk malaya..sik terbentuk Malaysia. Menar sik? Tepuk dada tanya selera

Anonymous said...

Awin said,,,
Good want bro..damn right,,,:),,,LOVE SARAWAK...

Beautiful Sarawakian Mom of Two said...

Fuhh..just finished reading those comments. Know what, think I'm gonna type in English so that everyone will understand..or should I write in BM. BM ok lagi kot..kan..?..kan..?? (Klak mun ku kaka Sawak, takut dak lain x paham juak..tol x..??)

Pendapat saya, tak perlu la kita nak menimbulkan isu-isu kenegerian ni. Ia tak akan mendatangkan apa faedah. Kita boleh buat apa2 statements yg berkaitan tp kena sebut nama 2 org bahlol tu terus. Kita tak payah nak libatkan golongan2 lain yg tak tau apa2. Is it ok guys..??

Saya pun bengang gak ngn kes ni, tp bila fikir2 balik..kalau nak marah, marah terus 2 org mangkuk tu. AKU KALAU IKUTKAN HATI NAK MEMBANGKIT-BANGKITKAN HAL NI, TAK TERTAIP NIH..SAMPAI PETANG KARANG PUN TAK ABIS. TU YG SECARA SPONTAN, BELUM LAGI AKU KENA FIKIR..PASTU NAK BUKAK BUKU SEJARAH LAGI..NAK G LIBRARY BUAT RUJUKAN LAGI..Ha, tu kalau aku betul2 nak buat cam tu laa...

Tapi aku ni rakyat Malaysia yg bertamadun & rakyat Sarawak yg berfikiran terbuka. So, we're no ONE tu judge those two morons. Ooppss, tershasul cakap BI plak. Biar Tuhan buat kerja dia. Ye la, hari ni dia 2 org buat silap..esok lusa, mana tau giliran kita pulak kan..Kita semua manusia biasa..manusia mana yg tak buat silap.

Dan cara yg terbaik utk meleraikan isu ni ialah, si 2 org tu mintak maaf dgn gadis2 Sarawak. Mana2 perempuan Sarawak (even nenek kami pun) yg tengok statement terakhir pompuan tu mesti melenting punya. So, you better ask for our forgiveness lady. It's really hurt to see such statement. OOppss, shasul lagi.

Yang penting kita dah membuka mata dunia dgn fakta2 yg kita ada, terpulang kepada mereka utk menilainya. And what most important is I'M PROUD TO BE SARAWAKIAN, TRULY SARAWAKIAN.

nursarah said...

adoi, cantiknya negeri sarawak, laksa sarawak pun besh.. u know what, I teringin sangat nak pergi sarawak. melancong ke seluruh pelusuk sarawak yang sangat unik(yg takda kat semenanjung).

ni 1st time I komen kat blog ni, terkejut dengan isu memaki-maki melibatkan negeri camni.

laman FB memang selalu saja dicemari dgn golongan 'kaki mencela'. biarkan saja. orang yang kutuk tu, die ingat die berasal dari negeri yg bagus ke. kat malaysia ni takda diskriminasi kenegerian, takde yg lebih, takde yang kureng.

I suka orang sarawak, lagi2 mereka yang bercakap sleng sarawak, rasa macam u all ni bertuah. malah lebih bertuah dr orang semenanjung..at least, u all ada budaya yang tidak ada di semenanjung. patut berbangga dengan itu..


anyway, im proud to be johorian, u too must proud to be sarawakian. chill!

MeLL said...

bez li gak post ktk tok eyh...

jones said...

Aku keja Di selangor. Kawan banyak keja di Sarawak / kuching. Sama jabatan..even kawan ku dari s`jung pun ada keja di kuching/ sarawak. Mok tauk apa padah dak nya ngan aku : Mun boleh aku mok beranak pinak di Sarawak tok. Negeri paling best...kerja pun senang, sekda cucuk belakang, sekda berdendam, kerja sama-sama. Pelbagai suku kaum boleh campur. Ada sekali balit Raya minta cuti 2 minggu..balit s`jung , tapi belum habis cuti seminggu dah balit sarawak...aku tanyak kenak? Nya madah nya rindu dengan sarawak..aku hanya mampu tersenyum lebar jak.

Anonymous said...

nang kek mak lak ompuan nak nama hani ngan laki siai nak nama samad ya..oi mun blom dtg swak nait belon boh madah swak tok jaik..ompuan swak suma kacak2....nak pa kah ingat cdak tek bgus glak lah..xda org swak tok tggal lam utan..ne bigik kedaong ko x tgga kmk org da airport..tak 2 ya jak bodo x tauk..memmang umah tak 2 ya xda tv nak..x tgga brita...kek mak lak...idup swak..agik idup agik ngelaban..ooooooohaaaaaaaaaaa

mariaariffbaby said...

dear u

honest..kami sekeluarga from JB really love sarawak..ur people..your food ...everything about sabah+sarawak

jangan kerana sorang wanita yang tak menunjukkan ciri2 wanita yang baik..kita bermusuh.

peace k!

p/s: jangan la tak kasi p kuching. we love kuching so much!

Anonymous said...

Yeah.... I Think Let Them Say Like That Until Hari Kiamat... Tahan Ndak Nya Ka... AKu Ok Jak Tapi Ingat Mun Depan Mata...

EmiJae said...

AGI IDUP AGIK NGELABAN!!!! SARAWAKIANS UNITED>>> NOT M.U but S.U!! XD

Anonymous said...

ahahaha..so true!
this 2010 genap lah 10 thn kmk hidup kt KL..byk jumpa org yg 'pendek akal'. Penah jumpa sorg kakak (30s), "dh lame dok malaysia ?" dayem! siyes kmk x dpt tahan tetak ! so kmk jawab , " sejak lahir kak..." nya terpinga2..aiseh..kmk x tggu lamak, " akak, sarawak tu kt singapore ke ? " ahahhaha..haiya..x paham..silibus kt skolah cdak x ajar geografi ka ? padahal akak ya ada degree...cam x logik kan kalo nya x tauk...hurm..kecian! sbb ya maybe majority org ctok dont even know sarawak ya part of malaysia & x tau keadaan sebenar sarawak. Sebab mun dlm TV pun tunjuk hutan2..tunjuk gua2..erm..
*Utk media massa..tolong ambil perhatian !

Anonymous said...

apajak rompuan ya..klaka melayu pun slang UTARA..ada hati nak nganok urg swk..pdh dgn sial ya mun x da swk n sbh..negeri kau ya ada apajak..padi..gula..or nanam ganja..bdoh molah statement cmya dgn urg..nak nganok jgn sebut negeri,..bdo sial..saal..kimak ..babi,..pukek bau ko ya nak..sak ko di ilmu hitam tumbuh pelir ke dahi..hahahah..sak nya..rasanya laki ny gtal jwak bah..mn x, x urg knal dgn nya..urg melaya nak butoh gatal tpi x semua la..tpi nak ku knal nang bnyk cmya..

gai ..nya duak laki nya ya..rasa best!..mcm hencem glak..sik nya brani nyaman kau mot..boh takut n kau pahal mdh drik ko studen..pa takut ko..?mot..urg swk x takut ngan manusia ..takut dgn tuhan jak..k

Anonymous said...

actly cdaknya jeles nangga kta miak swk tok aiihh. kta da pndirian kdrk..sik kdak cdaknya trikut2 an budaya barat. poooraaahh. cali alu. mentaliti trendah cdak ya nya. mghina negeri org pndai..sik cermin muka cdak dlok. calieee aluu. molah ta mk tetak cdak jak. hahaha LOL kit perut aihhh.

Anonymous said...

wah..sik larat aku nak baca semua komen tok. tapi nang best!! sebarkan blog tok ngn cdak ya. ntah apa pemikiran sidak ya. nampak gilak sik pernah nait belon. ntah2 kat rumah nya sikda tv, sik tauk kinek tok dah zaman giney. antap gilak org ya sik pernah nangga tv, sik pernah baca berita, sik pernah baca newspaper, sik tauk ngn dunia gik dah. angol tahap gaban org ya!!
truskan gik, aku suka blog tok. ish, geram juak ati aku ngn sidak ya! mun sidak 360 ka dpt kupas benda tok nak ka best!! sak agik rasa ompuan ya n laki biol ya!!

Anonymous said...

Mohd Samad. Kau asal dr ne? Kau pun statement nang puki mak pun bahasa. Cuba u bayang org polah rumah atas pokok mesti pokok ya besar. Ya maksudnya kmk d Sarawak kaya. Kau pun otak nang tahap najib & Big Mama. Lebih bodo dr munke

touyakaruma said...

AKu tak pernah gi sarawak , tapi aku tau Sarawak bukan sebuah tempat yang mundur .

Tapi klu tak silap kat sana kos sara hidup tinggi kan ?

Anonymous said...

huhu.. klu kos sara hdup tggi, mknanya org swak ni kaya lah... brg2 kat cney, rasanya lbih mahal dr kat smnjung (ikut kata kwan aku dr SM laa)... bg aku biasa jak kat swak 2..

Anonymous said...

urg melaya nymbut hr raya makan kueh sepit..kt mkn kueh bekaler2 herga smpy bratus..ha3..yalh sarawak yg kuno..

Anonymous said...

Aku sokong seghawak sbb kitak satu borneo..sial pempuan yg nanggah mcm babi tok..lakinya yg gatal..siap nanggah2 burit lagik..Babun punya Hani.

Anonymous said...

wlaupun aq org smjung n bru mnetap kt s'wak...
aq x sangka ada 'beruk2' dr smnjung yg nk hina ngri s'wak..mmg xptut..its ok..tindkan akan diambil..kutuk la korg b'2..

adeen said...

to all malay peninsula especially those yg narrow minded macam samad n hani,i rase selagi you guys XPERNAH jejakkan kaki ke SARAWAK,u have NO RIGHT to judge our SARAWAK..cik HANIshit, i believe that u just drop ur face..n encik samad,i rase u orang miskin..i bukan nak kutuk u tapi i nak HINA u...u memang miskin...kalau xde duit nak g SARAWAK, i boleh tambang kan...most of us SARAWAKIAN born with a silver spoon in our mouth...u're just being so damn pathetic..i tau u trauma samad..u tanye BAPAK u dulu asal dari KAMPUNG jugak kan? yang ade HUTAN jugak kan? yg u obsess sgt dgn HUTAN ni nape? and cik HANIshit, kalau u pandai jaga suami, suami u x cari lain..maybe because u're UGLY..hahah...kne wat plastic surgery lah kot baru suami u stay..eehh...i lupe...nak g SARAWAK pon x mampu...kesian u..btw,korang dua yang HUTAN..SEMAk dalam OTAk...sebab tu xpat fkir sebelum buat statement yg menjatuhkan maruah sendiri...

miracinta! said...

seriously sape yang mengutuk sarawak tuh memang tak sayang malaysia..
sarawak is one of malaysia nye area gak. ape masalahnye nak anti2 lak pompuan mahupun laki sane..
sarawak ade hutan okey ape cu that's where the oxygen came from..
so, sbb tu dorg sehat sbb ade oxygen..
n for those yang kat peninsular nak kecoh nape?
kite kat sini macam banyak pokok?
keta asap je banyak..
sbb tu byk sakit..
so, respect la others..takyah nak cakap pape..
klu da ade pompuan kacau laki ke bf ke adk badik korung ke ape..
takkan all the sarawakians nye ladies nak disalahkan?
mcm takde je pompuan kat peninsular yang kaco laki org,...
cube bukak tv news or anything everyday ade je kes cerai berai..
sbb nye? pompuan tu da mmg syok kat laki org ataupun laki tuh je dah miang daun keladi!
wateva it is...tak payah la nak kutuk satu sama lain..
kite ni malaysians..
takkan kes laki kene kacau sarawak nak dipersalah..
hentam pompuan tuh sorg dah la..
i lived in peninsular and teringin sangat nak pegi sarawak! just takde mase je..
hehehe...so, ade sape2 sarawakians nak ajak i gi sane tak? ley korunk tunjuk tempat2 best sarawak! =)
1 malaysians...

ANIM LOVE SWAK said...

Ye betol.....die sendiri yang semak.......nak anok org tokya2......mak cik hani n pak cik samad.....sian ko duaorg yer...jum la aku belanja ko g sini...flight pergi balik aku bayr...accomodation sekali...aku bg 5 star.....nak???ko duaorg nak merdeka palaca????boleh...aku book....no hal...sekurang2nya....aku mewakili sarawakian nak celik kan mata ko duaorg tu......kalo xsedar2 lagi...kene g buat 1 MALAYSIA BTN special for HANI N SAMAD................

Ein said...

Gud job deng! Kmk mintak permission ktk nk copy gmbr2 ya, blh? Sarawak nang hebat!

Sarawakian said...

Where are all our money of petroleum and LNG gas produced in Sarawak gone to? who took away our revenue derived from our forest and other oil palm products? We remain poor for the last 45 yrs without development. That's why we still stay on top of trees.

xzero3xzero6 said...

daknya(certain peoplegila ba..buta,xpandei fikir..daknya(certain people)nganok kita mundur,palak utak daknya(certain people)nya mundur..nak nganok ompuan swak..mun laki nya xgatal,xda ompuan mok layan..tol x??

cgek smnjung ya kcik gik dr swak,knk swak d pinggir??hasil2 dlm swak tok d berik ngan daknya(certain people)..xpandei nak b'syukur..

bila part nak kawin,org swak xbgus,daknya(certain people) jak bagus..F**K la minded kdk ya..

Anonymous said...

Those who say bad things about OUR HOME must be TERMINATED!!!! Good job with the sarcasism.... Rite now iam stdying in perlis... N the first time i came here i was asked about those same things... At first i was mad but then i realized someting... Cdak xpnh net belon...!!! Mun jlez pdh jak la.. Boh anok tmpt aku.. My HOME IS PERFECT..!! N I LOVE IT TO DEATH...

Anonymous said...

Forgot 1 more thing.... Knk prlis towk kcik lak oo?? Bsa gk sri aman dr tmpt towk.. Function gk dr tmpat towk...

Anonymous said...

huh!!
dak ckgu2 s'jong ya dtg ctowk naet sampan kali,,
sian eyh,,,
smpe ctowk alu nekik pokok kali,,

Anonymous said...

cdak ya nang x sda drik koh,,,
mun x s'wak towk msok gabong ngan tnh mlyu dlok gne ndak ka,,dh la abiz hsl s'wak d angkut k m'bangun area s'jung ya nk blebih2,,,ntah2 nk mlh rncangan bsamamu ya pun x tcapai kali,,
ne ndak smua nk mtk tlg jk kja,,,x pnde nk brusaha,,smadi jk ngenang slogan 1 m'sia tek...1st tyme swak gbong ngan tnh mlyu dlok hsl cukai nk pa ndah ya juz d bg 3 wlyh jk...sjung,sbh ngan swak,,then tang ada pndey tbagi ke 14 bhgn,,,bkn sjung ya kira 1 jk ka,,dh ya tpksa la bkgsi ngan org2 nk kcg lupakkn kulit ya,,,eeee!!!!
"LEH SBB MULUT NEK KBAYAN N C SAMAD DOL YA,,NANG ANCO KDAK UIMAI LA TAK 2 LAK"

Anonymous said...

makanan sarawak lh paling nyaman dr smjong nun!! sedap alu jak dr sarawak tok.mun cnun.ck da rasa..ck da rasaaaa alu3 jak masakan cnun.sedap gk kta masak.^^

Anonymous said...

Sarawak ROCK!!!!!!!!!!!!

www.facebook.com/mankidal90 said...
This comment has been removed by the author.
www.facebook.com/mankidal90 said...

Yah!! Tok baruk nya!! Tahniah! orang malaya tok nang ego tinggi.. rasa dikpun pande gilak.. pande anok orang.. tapi dikpun otak sik pake.. Sine kau mok bangga gilak wahai orang malaya? sik da la maju ne pun!~ Bahasa omputeh pun fail!~

Translate - Ye! Ni baru die! Tahniah! Orang melaye ni memang ego tinggi gile.. Rase diri tu pandai la sangat.. Pandai jatuhkan orang.. tapi otak sendiri tak pandai gune.. Ape bende yang ko bangga sangat wahai orang malaya? Xde la maju sangat pun.. Bahasa inggeris pun hancur..

Anonymous said...

pokkkkkkkkkkkkkkkkkkk! kacak post tok! sak hani ya nangga!

Anonymous said...

I LOVE THIS POSTTT! sik sidak ya sedar mun negeri kita sikda eh, sikda sidak ya kaya kedak nektok. sedar lah! :)

Anonymous said...

agi idup agi ngelaban.yahhhhhhhhhhh

Anonymous said...

Tuhan sentiasa bersama dengan org Sarawak...jgn gentar ank Sarawak pertahan kan maruah kita sebagai anak Sarawak....bawa ini ke Parlimen....

Anonymous said...

good job :)

Anonymous said...

WOOOOOOOOOOOOOOW!!!!....Good job!!!!Tabik Springgggggg!

Anonymous said...

hebat la tuan punya blogger ni! biarpun aku siiiiiini urang sabah, tapi sabah pun slalu juga terkena mcm tu.. aku support ko tuan blog! (sorry ar sya ta tau nama) klaw si samad n si hani tu mengencang lagi, kita ikat tarik pi sini borneo kasi tinguk depan mata baru durang tau, hahaha.. good defense tuan blog! sya minta maap ar sbb sya ta tau nama ko,hihihik apa2 pun, piir la bha sbelum membuat statement mc tu.. bikin sya panas time sya baca, memang mau d kasi busung itu urang baru durang sadar, huhu. i support u tuan blog! keep it real! hihik

Anonymous said...

i luv sarawak....!!!!!!!!!!proud to be sarawakianzzz....

Anonymous said...

hi...bodoh budak 2 eko tu...x skolah...aku rasa meka dua tu banggang cam kere kat hutan ...harap je main intenet selalu...p masih dungu lagi...ada ke patut dia boleh kutuk swk...huhu bangang punya makhluk..i pn bukn org swk..p org mesia...eh swk tu mesia gak...huhuhu same je. x de beza...aku rasa dia nk kwin ngan org swk tu....last2 x dapat...dendam lah tu...huhuhu

Nicholas Andria said...

ahahaha... saknya.. gambong nang x btempat..

♥Misz Laleng♥ said...

hahaa...i like this post very2 much...

miss fifi said...

heran nanga cdak ya, takut kita tuk maju dari sidak ya lah lalu madah kita diam kat dalam hutan~

 
C-MaH BamBam Blogger Template by Ipietoon Blogger Template